English

Clavecin

cello

Clavecinul este un instrument folosit în muzica preclasică. Este strămoşul pianului, fiind un instrument cu coarde ciupite şi claviatură. Primele instrumente de acest fel au fost construite în Italia secolului al XIV-lea, ulterior fiind perfecţionat de "Şcoala Flamandă” ai căror constructori au realizat instrumente cu o structură mai robustă şi o sonoritate mai amplă. Constructorii flamanzi apelau la renumiţi artişti plastici care realizau decoraţii exterioare pe cutia de rezonanţă, clavecinele devenind adevărate capodopere ale artei barocului. Clavecinul şi-a legat numele şi gloria de compozitori celebri precum G.Frescobaldi, J.S. Bach, D.Scarlati, G.F.Handel.
Clavecinul fabricat la fabrica Hora este copie dupa clavecinele model Hemsch si Blanchet

Mostre audio si video: Harpsichord sample 1 Harpsichord sample 2 Harpsichord sample 3  


Caracteristici tehnice:
Întinderea registrului – F1- g3 (cinci octave)
Doua manuale – jos - 81’ – 4’ - sus - 82’ lute to 82’
Dimensiuni: 234 x 94 cm
Greutate: 70 Kg
Claviatura: executata cu placute de os si abanos
Corzi: phosphor-bronze (galben) si iron philological type
Placa de rezonanta: din lemn de molid de rezonanta
Cutie: din tei masiv, plop si artar
Finisaj: pictura pe email
Transpozitie: a1= 440/415 Hz
Picioare in diferite stiluri (Louis XIV, Louis XVII Flemish)
Rama: decorata cu benzi din foita de aur
Husa: din material textil
Cutie semirigida pentru transport

Fabricarea primului clavecin la Hora SA
Ideea construirii primului clavecin la fabrica Hora din Reghin, îi aparţine domnului ing. Bâzgan Nicolae, care de mai mulţi ani îşi dorea acest lucru, fiind impresionat de instrumentele similare văzute la târgurile internaţionale de instrumente muzicale.Materializarea acestei idei a început să prindă contur în primăvara anului 2003, când beneficiind de ajutorul d-lui profesor Dumitriu Constantin a început construcţia unui clavecin, model francez cu două manuale (claviaturi), acesta fiind finalizat in februarie 2004. Dl. Dumitriu este dealtfel autorul primelor clavecine construite în România în micul său atelier din Focşani. Dansul este şi un renumit lutier, chitarele acestuia fiind folosite de mari instrumentişti ai lumii. Proiectul a început prin desenarea pe calculator a părţilor componente. Ulterior acestea au fost realizate cu ajutorul unor maşini cu comandă numerică dintre care una cu laser (prima din România în domeniul prelucrării lemnului), pentru ca apoi desăvârşirea acestora să se facă manual de către meşterii noştri. Datorită tehnologiei ridicate de care beneficiază societatea „Hora” şi a strânsei colaborări cu dl. profesor Dumitriu, a rezultat un instrument de înaltă clasă.
La realizarea acestui instrument şi-au adus aportul: ing. Pop Ovidiu, ing. Săvulescu Constantin, maistru Friciu Alexandru şi Mezei Szilard.